חיפוש

צוף צמחים – רק מתוק או גם בריא?

תוכן עניינים

צוף צמחים, או "נקטר" באנגלית, מהווה תמיסה מימית של סוכרים שונים שאותם מפיקים צמחים. משום ריכוז הסוכרים הגבוה בו, צוף הצמחים הינו מתוק וטעים מאוד אך לאורך השנים הסתבר כי לא רק מטעמו המיוחד ניתן ליהנות. על פי המיתולוגיה היוונית, נקטר הינו מזון האלים, כך שהוא אמור להעניק גם בריאות, חוזק וחיי נצח. אז ברור לכולנו כי חיי נצח כנראה שלא יינתנו לנו אם נצרוך צוף צמחים, אך מה לגבי הבריאות?

לאחר קריאת השורות הבאות תבינו מה זה צוף צמחים? מה הוא מכיל בדיוק? מה תפקידו בכל הקשור לצמחים? והאם הוא באמת בריא לנו בכל הקשור לטיפול בבעיות רפואיות שונות?

 

מה זה בעצם?

בצמחים ישנם אברונים הקרויים צופנים והם אלו שאחראיים על ייצור תמיסה מימית מאוד ייחודית שמכילה סוכרים מסוגים שונים, בין היתר חד סוכרים (כגון פרוקטוז, גלוקוז) או דו סוכרים כגון סוכרוז. תמיסה זו קרויה צוף והיא מאוחסנת במעין "גביעים" שמהם יונקים החרקים השונים. כל סוג של צוף צמחים מושך אליו חרקים מסוג שונים ובתור דוגמא ניתן לציין צמחים שהצוף שלהם עשיר בסוכרוז, שמושך אליו דבורים.

יש לציין כי אותם צופונים יכולים להימצא בחלקים שונים על פני הצמחים. צוף פרחים, למשל, נמצא בתוך הפרחים עצמם (מכיל בעיקר סוכרוז אשר מושך אליו דבורים) ואילו צופונים אחרים יכולים להימצא דווקא על העלים, מה שקרוי "צופונים חוץ פרחיים" אשר מושכים בעיקר זבובים, צרעות וחרקים מעופפים אחרים.למעשה ניתן לומר כי צוף צמחים הוא מעין "מלכודת" שאותה מייצרים צמחים שונים על מנת למשוך אליכם חרקים מעופפים שונים שיעזרו בתהליך ההאבקה וההתרבות שלהם.

 

מה תפקיד הצוף בצמחים?

לפני שניגע ביתרונות המיוחסים לצוף הצמחים, חשוב לדעת מה התפקיד הביולוגי שהוא מספק עבור הצמחים. ובכן, התפקיד העיקרי של הצוף הוא למשוך חרקים שונים שמסייעים לצמחים בתהליך הרבייה שלהם. הדבר מתרחש כאשר חרקים ניזונים מהצוף (שכאמור עשיר בסוכרים עתירי אנרגיה) ונוגעים לסירוגין באבקנים וצלקות הפרחים ובכך תורמים לתהליך הרבייה שלהם.

מחקרים אחרים לגבי צוף צמחים מראים כי הצוף מושך אליו גם חרקים שעוזרים להגן על הצמחים מפני חרקים ובעלי חיים אחרים שיכולים להזיק להם, כך ששני הצדדים נהנים זה מנוכחותו של האחר.

דבורת הדבש היא היצור הנפוץ ביותר שלוקח צוף צמחים מאלפי ואף עשרות אלפי פרחים בסביבתה ומרכז אותו עד שנוצר דבש. הדבורים מייצרות דבש בכדי להאכיל את המלכה שתעמיד עוד ועוד צאצאים ולאחר שנוצרים עוד דבורים הן מתחילות את ראשית דרכן עם אכילת דבש שמעניק להן כוח, להתחיל לאסוף עוד ועוד צוף צמחים, בשביל המלכה, בשביל צאצאים נוספים וחוזר חלילה. אז בפעם הבאה שתראו דבורה, רגע לפני שתנוסו על נפשכם בפנים מבועתות, זכרו מה שקראתם כרגע ועד כמה אנחנו נהנים מפרי עמלה, שעושה לנו מאוד טוב בבלוטות הטעם ובריאות הגוף, עם דבש צוף טהור, טעים ובריא.

 

מה מכיל צוף צמחים?

הזכרנו כי הרכיב העיקרי בתוך התמיסה המימית הקרויה צוף הינו סוכר, שיכול להיות מורכב מסוגים שונים של חד או דו סוכרים. אך בתוך הצוף ישנם עוד חומרים שכוללים:

  • פיטוכימיקלים – חומרים כימיים טבעיים שמיוצרים על ידי הצמחים באברי הצופונים ותפקידם מאוד מזכיר את תפקיד מערכת החיסון בגוף האדם. כלומר, למנוע השתרשות של חיידקים, פטריות ווירוסים שונים בתוך הצמחים.
  • חומצות אמינו – תפקיד חומצות האמינו בצוף עדיין נחקר ויש שסבורים כי מדובר במרכיב חשוב מאוד בקביעת הטעם של הצוף ועד כמה הוא מושך או דוחה סוגים מסוימים של חרקים.
  • פולינולים – אלו הם נוגדי חימצון חזקים מאוד שככל הנראה עוזרים לשמר את התמיסה המימית שבצוף ומונעים זיהום שלה.
  • חומרים כימיים שונים – צוף צמחים כולל גם חומרים כימיים בריכוזים מאוד נמוכים שעדיין נחקרים על ידי המדע.

נוזל הצוף מכיל גם מינרלים שונים ובעיקר אשלגן.

 

כיצד מייצרים דבש מצוף צמחים?

אברי הצופונים מכילים כמות מאוד קטנה של צוף, כך שבשביל לשאוב כמות נכבדת של חומר זה, היה צורך בהרס אדיר של צמחים על ידי האדם ורק לאחר טיפולים כימיים שונים ומורכבים לקבל את המוצר הנחשק שהצוף מהווה את חומר הגלם עבורו – הדבש. זה נכון שישנם צמחים שניתן למצוץ את העלים שלהם וליהנות מטעם וארומה של מתיקות, אך על מנת לקבל את החומר בצורה מרוכזת ובכמויות גדולות, אנחנו צריכים את הפועלת הכי חרוצה שאנחנו מכירים בתחום זה – דבורת הדבש.

הדבורה, שנחשבת למוגנת במדינת ישראל, מתעופפת מהכוורת שלה למרחקים אדירים (לעיתים אף מעל 3 ק"מ) ויונקת מהפרחים את הצוף שנמצא בתוכם. הצוף נשאב לתוך איבר בתוך הדבורה הקרוי קיבת הדבש, שם מתבצע פירוק של הסוכרוז לחד הסוכרים המרכיבים אותו, גלוקוז ופרוקטוז. כאשר קיבת הדבש של הדבורה התמלאה, היא חוזרת אל הכוורת ומפרישה את כל התכולה לאחד התאים הריקים בחלת הדבש שנבנית ושוב יוצאת לשאוב צוף צמחים מפרחים.

תהליך זה מתבצע בשעות היום וכאשר יורד הערב כל הדבורים שבות אל הכוורת ובמקום לנוח, לישון ולהתכונן ליום העבודה הבא, הן מנפנפות בכנפיהן מעל הצוף שבכוורת במטרה לרכז אותו על ידי אידוי הנוזלים. כך נוצר הדבש, שמכיל בערך כ-20% מים בעוד צוף צמחים מכיל ברובו מים ואת כל שאר חומרי הטבע שהזכרנו בפסקה לעיל.

 

לא רק מתוק, אלא גם בעל סגולות רפואיות!

אז הבנתם כי צוף צמחים הופך בסופו של דבר לדבש שמהווה את אותו הצוף רק במתכונת הרבה יותר מרוכזת ממה שהוא מגיע במקור וכולל את כל חומרי הטבע המקוריים של הצמחים שיצרו אותו. למעשה, כל כפית של דבש יכולה לכלול בתוכה צוף שנאסף ממאות ואולי אלפי פרחים שונים! כל סוג של פרח מייצר את הרכב הצוף הייחודי לו מבחינת סוכרים, פיטוכימיקלים, חומצות אמינו, פוליפנולים וחומרים כימיים נוספים, כך שכל כפית דבש צוף טבעי מאפשרת לנו ליהנות מכל הטוב הזה.

ובדיוק כפי שהצמחים משתמשים בצוף לצרכיהם שלהם, כך גם אנחנו יכולים להפיק תועלת מאותו צוף צמחים בצורתו המרוכזת וזה הרבה מעבר לטעם. ולמה אנחנו מתכוונים?

  • חיטוי – צריכת צוף צמחים יכולה לעזור במניעת זיהומים שונים, וירוסים, פטריות וחיידקים לאורך כל מערכת העיכול, מחלל הפה ועד למעי הגס. מחקרים הראו כי בדבש טבעי ישנם גם חיידקים טובים שעוזרים לשמירה על עיכול בריא ומסודר.
  • אנטי-סרטני – צוף צמחים כולל בתוכו כאמור פוליפלנולים וחומרים טבעיים נוספים שנחשבים מעולים בתור נוגדי חמצון ובעלי תכונות אנטי-סרטניות.
  • מניעת שיעול אצל תינוקות – על פי משרד הבריאות חל איסור על מתן דבש לתינוקות מעל גיל שנה אך מעל גיל זה, כפית דבש לפני השינה הראתה שהיא יעילה ביותר בתור תרופות סבתא לשיעול למניעת שיעולים אצל תינוקות, מה שמאפשר להם שינה רציפה ונעימה יותר.
  • מעולה לעוסקים בספורט – משום שדבש כולל יחס אידאלי בין כמות הגלוקוז לפרוקטוז, תהליך הספיגה שלו איטי והדרגתי ומאפשר צריכת אנרגיה טובה לצרכי התאוששות לאחר פעילות גופנית.

 

דבש צוף – יחד עם שום תקבלו אפקט חזק יותר

האם ידעתם כי כאשר צוף צמחים משולב עם חומר טבע נוסף בעל תכונות מחטאות ומרפאות, האפקט המתקבל הינו הרבה יותר חזק ויש שיגידו שגם הטעם משתבח. דוגמא טובה לכך היא השילוב של דבש צוף עם שיני שום. בשום ישנם חומרים אנטיספטיים רבים והוא בעצמו נחקר על שלל חומריו בתור כזה שתורם למערכת העיכול, מערכת החיסון, היותו אנטי-סרטני ועוד. אלא שצריכת שום טרי ככה סתם אינה ממש דבר שרבים אוהבים, בשל הטעם והריח האופייניים שלו. אז מה עושים? מערבבים עם דבש! ובמילים אחרות – עם צוף פרחים! 

כל שיש לעשות על מנת לנצל צוף צמחים יותר טוב הוא לקחת שלושה עד ארבעה שיני שום טריים, להסיר מהם את הקליפה, לשטוף היטב במים ולהניח בכוס. מעל שיני השום שפכו דבש צוף איכותי וערבבו קלות. לאחר מכן יש לכסות את הכוס עם מכסה או ניילון נצמד ולהניח במקום קריר למשך מספר ימים. במשך זמן זה חומרי הטבע הכה איכותיים מהשום יעברו אל הדבש המרוכז וכל שעליכם לעשות הוא לצרוך כפית מדי יום מכל הטוב הזה. מערכת החיסון שלכם תודה לכם על כך ואתם תרגישו בריאים מתמיד!

 

חשוב לדעת – לא כל צוף צמחים הינו באותה האיכות

דבש, שכאמור הוא צורה מרוכזת של צוף צמחים, מכיל את כל מה שהפרישו הצמחים השונים לתוך התמיסה המימית ואותם אוספת הדבורה לקרבה. כאן עומד התנאי הראשון לאיכות המרכיבים של הדבש, כך שברדיוס של מספר קילומטרים מהכוורת יהיה קיים המגוון הרחב ביותר של פרחים וכך נהנה מכל עושר הכימיקלים הטבעיים שיש לטבע להציע לנו.

רגע, כימיקלים? ומה לגבי אלו הלא טבעיים? ובכן, צוף צמחים איכותי יהיה מורכב מצמחים שלא עברו ריסוסים כימיים ובכך החומרים הרעילים הללו לא יגיעו לתוך צנצנות הדבש שלנו. בנוסף, דבש איכותי לא כולל אנטיביוטיקה, שמשמשת על מנת למנוע זיהומים בכוורות. אז צוף צמחים או דבש – לא משנה איך תקראו לזה, רוצו מיד לחנות ותתחילו ליהנות מהטעם והסגולות הרפואיות שיש למזון האלים הזה. רק הקפידו שלא לצרוך יותר מדי ממנו ליום (עד שתי כפיות זה ממש בסדר!) בשל תכולת הסוכר הגבוהה שבו.

 

שאלות ותשובות בנושא צוף צמחים

בתוך צוף צמחים ניתן למצוא בעיקר מים (80%) ואילו השאר כולל חומרי טבע שונים בריכוזים יחסיים שונים בין צמח לצמח. האנרגיה והטעם המתוק של צוף הצמחים נובעים מתערובת הסוכרים שמומסת בתוך המים, גלוקוז, פרוקטוז ודו סוכרים כגון סוכרוז. מעבר לכך, ניתן למצוא בתוך הצוף גם מינרלים שונים כגון אשלגן, חומצות אמינו, נוגדי חימצון (פוליפנולים) ופיטוכימיקלים שונים, שתורמים רבות למערכת החיסון של הצמח ויכולים למנוע השתרשות מחלות בתוכו ושגשוג טפילים. יש לציין כי על פי המיתולוגיה היוונים צוף של פרחים וצמחים נחשב גם כמזון האלים שעוזר להם לחיות חיי נצח, בזכות חומרי מרפא נוספים שהוא כולל בתוכו. כמובן שזו אגדה, אך החומרים השונים שנמצאים בתוך הצוף עדיין נחקרים לעומק.
צוף צמחים הינו תמיסה נוזלית שמיוצרת על ידי צמחים בתוך אברונים הקרויים "צופונים". תמיסה זו הינה מתוקה מאוד ועל כן עתירת אנרגיה. התפקיד הביולוגי שלה הוא למשוך חרקים מעופפים שונים אל הצמח כך שתוך כדי שהם מוצצים את התמיסה הכה מפתה, הם גם מעבירים את אבקני הפרחים אל אברי הרבייה הנקביים של הפרח ובכך תורמים להתרבות הצמחים וצמיחתם. כל צמח מייצר הרכב מעט שונה של תמיסת צוף, מה שעוזר למשוך סוג מסויים של חרקים מעופפים ולא אחרים, כך שישנה טענה כי מדובר במנגנון שגם מסייע לצמח להתגונן מפני חרקים שאינם רצויים עבורו.
די בכפית אחת ליום של צוף צמחים בצורת דבש על מנת ליהנות מעיכול טוב יותר, חיזוק המערכת החיסונית, מניעת שיעול אצל תינוקות (מעל גיל שנה), שיפור משך ההתאוששות לאחר פעילות גופנית, הפחתת רמות הכולסטרול והצערת מראה העור. ישנם מחקרים שמראים כי דבש צוף גם מפחית את הסיכוי ללקות בסוגים שונים של סרטן. מדובר בחומר טבע שהוא גם טעים בצורה יוצאת דופן, כך שאין שום סיבה שלא ליהנות מכל הטוב שלו ולצרוך אותו בעקביות. מאחר ומדובר רק בכפית אחת או שתיים ליום, דבש צוף אינו משמין, מה גם שמחקרים מראים כי הוא גורם לשיפור המטבוליזם ובסופו של דבר גורם לירידה במשקל.
היחידים שיכולים לייצר צוף צמחים הם כמובן – צמחים. אומנם היו ניסיונות בעבר לייצר צוף בצורה מלאכותית, אך הדבר אינו מזכיר את הטעם הטבעי ובטח לא יכול להכיל את כל סגולות המרפא שעדיין לא ידועות לחלוטין לאדם. מזלנו הגיע בדמות דבורת הדבש, שלמעשה יונקת את צוף הצמחים מתוך הצופונים, מעבירה אותו לתוך הקן שלה ומרכזת אותו על ידי נפנוף כנפיה לאורך כל הלילה. כאשר עושות את פעולה זו מאות, אלפי ואף עשרות אלפי דבורים בעת ובעונה אחת, נוצר צוף מרוכז מאוד, טעים ואיכותי שהוא למעשה הדבש. מאחר ודבורה יכולה לשאוב צוף גם מפרחים מרוחקים מאוד מהקן, הרי שדבש מכיל צוף מסוגים רבים ומגוונים של פרחים.
מגזין תרופות סבתא - סבטבע
מגזין תרופות סבתא - סבטבע

תרופות סבתא של הטבע הן חזקות לפחות כמו התרופות שקונים בבית מרקחת. המגזין הגדול והמקצועי ביותר שיש בנושא תרופות סבתא בישראל נבנה ונכתב עם המון תשוקה ומסירות לציבור בישראל ועל מנת לרכז במקום אחד את כל הידע הכל כך חשוב שיש אצל סבתות בישראל בנוגע לטיפולים טבעיים

יעניין אותך גם: