תרופות סבתא להורדת חום שימשו מאות שנים לפני המצאת התרופות המודרניות. אספירין למשל, הנפוץ מאוד ברחבי העולם, התחיל בתור תרופת סבתא להורדת חום. כיום אנחנו רגילים לקחת או לתת תרופה בכל פעם שהחום עולה, אך זה לאו דווקא נכון. אז מתי כדאי לקחת תרופה להורדת חום? איזו תרופת סבתא מומלץ לתת לתינוק? ומתי כדאי ללכת לרופא?
תרופות סבתא להורדת חום – מתי צריך אותן?
תפקידו של החום הוא לתת גיבוי למערכת החיסון בחיסול הגורמים המזהמים והמזיקים שיצרו את המחלה. עליית טמפרטורת הגוף היא חלק חשוב במנגנון הריפוי העצמי, וכאשר אנחנו מתעקשים להוריד אותו מייד כשהוא עולה, אנחנו עלולים להפריע לגוף בתהליך.
איך יודעים אם כדאי לנסות להוריד את החום או לא?
יש שלושה מדדים חשובים:
- רמת התפקוד וחיוניות החולה: בעיקר כאשר מדובר בילדים, אבל זה רלוונטי גם למבוגרים. כאשר רמת החיוניות יורדת בגלל החום, לא חשים בטוב או לא רוצים לאכול, כדאי לקחת תרופת סבתא להורדת חום. אם הילד משחק ומתקשר עם הסביבה, אז לא כדאי לנסות להוריד את החום.
- טמפרטורת הגוף: טמפרטורה קבועה ובריאה עומדת נמצאת בטווח של 36.8 ועד 37.7. אם הטמפרטורה עוברת את ה-39 מעלות ופוגעת ביכולת התפקוד, אפשר לנסות להשתמש בתרופות סבתא. אם הן לא עוזרות, יש לפנות לרופא.
- רמת הסבל: כאשר החולה סובל מכאבים בגלל החום כמו כאבי שרירים, רצוי לנסות הורדת חום בדרכים טבעיות לפני שלוקחים תרופה.
הורדת חום תרופות סבתא ועוד דרכים שעוזרות
אחת הדרכים המקובלות והידועות להורדת חום היא מקלחת או אמבטיה. בעבר נהגו לרחוץ אנשים הסובלים מחום גבוה במים קרים מאוד. כיום מומלץ להתרחץ במים פושרים ולפרקי זמן קצרים לעיתים תכופות. חשוב לזכור שהגוף זקוק לנוזלים רבים כדי לנקות מזהמים מהגוף, להקל על ההתאוששות ולמנוע התייבשות ולכן חשוב לשתות הרבה מים, מיץ תפוחים טבעי וגם תה.
מה גורם לעליית חום?
חום הגוף עולה כאשר קיימת בעיה כלשהי בגוף – תהליך דלקתי זיהומי, אלרגיה, מחלה ממאירה חלילה, מחלות דלקתיות ועוד. אם אתם מצליחים להוריד את החום בעזרת תרופות סבתא להורדת חום אצל ילדים למשל, סימן שהמצב לא חמור וכדאי להמשיך באותה גישה. אם החום ממשיך להיות גבוה מעל 3 ימים ללא שיפור במצב, חשוב לפנות לרופא.
אם הצלחתם להוריד את החום מטמפרטורה של 40 מעלות ל-38 מעלות, זה סימן טוב ומומלץ להימנע משימוש בתרופות מסחריות להורדת חום, שיכולות לגרום בטווח הארוך פגיעה באיברים פנימיים כמו הכבד. ראוי לדעת כי ישנן תרופות סבתא היכולות לסייע במגוון מצבים כדוגמת תרופות סבתא לכאבי ראש.
תרופות סבתא להורדת חום לתינוקות
עדיף שלא לתת לתינוקות עד גיל חצי שנה תרופות מסחריות להורדת חום. הורים רבים מעדיפים תרופת סבתא להורדת חום התינוק, השומרות על מערכת החיסון ולא פוגעות בתהליכי הריפוי העצמי. אז מה ניתן לעשות? רצוי לרחוץ את התינוק במקלחת פושרת של כ-20 דקות. אפשר לעטוף את התינוק בחיתול בד או לעשות מקלחת "עור לעור".
בנוסף מומלץ להניח רטיות קרירות על אזורים חמים בגוף, כמו העורף, בית השחי, מצח, וגם קצת על העיניים, שיכולות לכאוב בגלל החום.
תרופות סבתא להורדת חום חומץ
מחקרים מדעיים מוכיחים כי שימוש בחומץ מסייע להורדת חום אצל ילדים, תינוקות ובכלל. אין לכך הסבר חד-משמעי, אבל יכול להיות שזה נובע עקב מגע החומץ על העור אשר גורם להתכווצות כלי דם. אז איך עושים את זה?
● מספיגים מטלית עם חומץ (רצוי חומץ טבעי כמובן) ומורחים על אזורים מסוימים בגוף כדוגמת העורף, בית שחי, המרפקים, מאחורי ברכיים וכפות הרגליים.
● גורבים גרביים טבולות בחומץ.
● מנגבים את כל הגוף בעזרת מטלית טבולה בחומץ מהול במים – כשליש כוס חומץ על כוס מים
● נכנסים אמבטיית מים פושרים עם רבע כוס חומץ בתוך המים.
עוד כמה תרופות סבתא להורדת חום לילדים
● להיכנס לאמבטיה עם כפית מלח וכמה טיפות שמן לבנדר
● להניח על המצח פרוסת תפוח אדמה חי, אפשר להשרות אותו בחומץ לפני כן.
● לעשות עיסוי עדין לבהונות הרגליים.
לסיכום, במצבים רבים יש עוד הרבה מה לעשות לפני שמכניסים לגוף תרופות מסחריות שיכולות להזיק. כמובן חשוב להפעיל שיקול דעת ולזכור שיש מקרים בהם חשוב ללכת לרופא. אז קחו תרופת סבתא ותהיו בריאים! כמו כן, ישנם מקרים נוספים בהם תרופות סבתא הן שימושיות במיוחד, כדוגמת תרופות סבתא לליחה.