חיפוש

מרווה סגולות: תרופת הפלא של ארצות הים התיכון

תוכן עניינים

מרווה היא אחד הצמחים הנפוצים ביותר שגדלים בארץ ישראל, רואים אותה בהרבה גינות ומשתלות. השימושים שלה רבים, גם במטבח וגם כצמח מרפא – לא בכדי שכאשר אנשים רבים שותים תה מרווה, הם מגלים כי באמצעות תה מרווה יתרונות בריאותיים רבים ניתנים להפקה. לכן, ניתן להפיק באמצעות שימוש של עלי מרווה סגולות רפואיות שונות.

ראשית, מה זה מרווה?

מרווה היא צמח בעל מינים רבים, חלקם רפואיים – כמו מרווה רפואית ומרווה משולשת. קיימים ברחבי העולם מעל אלף מינים של הצמח המסקרן הזה. בישראל בלבד אפשר למצוא 24 מינים שונים, כאשר רוב המרוות הגדלות בארץ המצויות במשתלות ובסופרמרקטים הן שילוב בין זן המרווה הרפואית לבין זן המרווה האירופאית. כך או כך מדובר בשני זנים דומים מאוד מבחינה רפואית, כך שמתייחסים אליהם בנפרד וכשילוב בצורה דומה.

יש לזני מרווה יתרונות ושימושים רבים, ביניהם –

  • בריאותי – צמח זה נכלל בקטגוריית צמחי המרפא, ויש לו סגולות בריאותיות נגד תחלואות שונות.
  • קולינרי – נפוץ שמשתמשים בעלים כדי להכין תה מרווה או כחלק מתיבול של מזונות שונים.
  • כתוסף תזונה – העלים מכילים בתוכם חומצת שומן שחסרים לאנשים מסוימים, וכן ערכים תזונתיים נוספים המשמשים כתוספי תזונה חיוניים.
  • יופי – שכיח לראות שיחי מרווה בגינות נוי שונות, כיוון ששיחי צמח מרווה מוסיפים צבע, יופי וריח טוב.

ערכים תזונתיים

יש לצמחי מרווה סגולות רפואיות בזכות תכונותיה ומרכיביה. למשל, יש במרווה נוגדי חמצון ונוגדי דלקת. בנוסף, המרווה מכילה ויטמינים, חומצות פנוליות וכן חומצה שקיימת גם ברוזמרין, הנקראת "חומצה רוזמרינית". חומרים אלו מסייעים לחיזוק הגוף, מערכת החיסון, וכן פועלות במניעת מחלות.

מרווה סגולות- איזו מן מרווה זו?

מיניה השונים המצויים בישראל, דומים למדי בתכונות שלהם ובמרכיבים הפעילים שהם מכילים. לכן, יש במינים שונים של צמחי מרווה סגולות דומות זו לזו. עם זאת, יש שיטענו, כי קיים ערך בכל זאת, לשימוש בצמח המקומי הטבעי, הצומח באזור ישראל כבר אלפי שנים ומשמש כאן לרפואה טבעית, במשך דורות רבים.

מתכון להכנת חליטת מרווה

כדי להפיק באמצעות עלי מרווה סגולות בריאותיות מירביות, מומלץ לצרוח אותם כחליטה. יש להכין את החליטה מ- 3-4 עלים למבוגרים ו-1-2 עלים לילדים. את העלים מכניסים למים חמים וניתן להוסיף דבש אם רוצים להמתיק. יש לשתות חליטה כזו חצי שעה לפני הארוחה ועוד אחת שעה לאחר הארוחה. לא מומלץ לעבור את המינון של 3-4 עלים ליום כיוון שיש בה חומרים פעילים חזקים.

מרווה סגולות לטיפול בכאבי בטן

פעולתה של המרווה נחשבת מועילה מאוד למערכת העיכול – היא מניעה את המעיים, מפחיתה גזים, מקלה על עוויתות, עצירויות וקשיי עיכול כלליים.

בנוסף, יש באמצעות עלי מרווה סגולות נופסות הקשורות לכאבי מחזור. המרווה מאזנת הורמונלית את האישה ובעלת יכולת "להמריץ את הרחם". משום כך, אגב, היא גם אסורה בשימוש לנשים בהריון!

כאמור, יש לחליטת תה מרווה סגולות שבעזרתן ניתן להקל על כאבי בטן ממקורות שונים. לכן, אם את לא בהריון ולא מניקה (המרווה עלולה לייבש את החלב), כדאי להכין חליטה ולשתות את חלקה חצי שעה לפני הארוחה ואת חלקה השני כשעה לאחר הארוחה. אין ספק שעלי המרווה מסייעים מאוד כתרופות סבתא לכאבי בטן.

מרווה סגולות לטיפול במחלות חורף

יש לחליטת מרווה סגולות רפואיות שיכולות לסייע בחורף. שתיית תה מרווה, שאיפת אדים של מים רותחים והוספתה, או שאיפת אדי שמן אתרי עם מרווה, ידועים ביכולת שלהם להקל על כל מחלות החורף הנפוצות: הצטננות, כאב גרון ושיעול וכן תרופות סבתא לצרבת.

איך זה קורה? פשוט. מדובר בצמח המכיל חומרים אנטי דלקתיים ומחטאים, שעוזרים לנקות את הגוף מגורמי דלקת שונים וכן לסייע לגוף בהתמודדות עם הדלקת. בשל כך, המרווה לוקחת חלק מרכזי במתכונים של תרופות סבתא לשיעול שנפוצים בתקופת החורף.

כל מי שחלה בעבר יודע ששיעול יכול לגרום גם לליחה בגרון, אך למזלנו גם בכך מסייעת המרווה. עלי הצמח משמשים כתרופות סבתא לליחה, בעיקר באמצעות הסגולות הרפואיות המצויים בהם.

כמובן שעם תקופת החורף מגיעים גם הנגיפים ואיתם הצינון. לכן, אנשים רבים מחפשים תרופות סבתא לצינון במקום לקחת תרופות שעלולות להביא גם לתופעות לווי. המרווה מסייעת גם בכך, והוא מאפשרת להבריא מצינון במהירות.

מרווה סגולות לטיפול בדלקת

בזכות נוגדי הדלקת בריכוז גבוה שיש בצמחי מרווה סגולות רבות אנטי דלקתיות פועלות על הגוף. לכן משתמשים במרווה כסוג של תרופת סבתא נגד דלקת בשתן, דלקת גרון ואפילו דלקת חניכיים.

לדלקות פנימיות מומלץ לשתות חליטה לפי המתכון שציינו לגבי כאבי בטן. לטיפול בדלקת חניכיים ניתן להשתמש בחליטה כמו מי פה, או לקחת עלה מרווה טרי ונקי ופשוט לשפשף איתו את החניכיים. המרווה עשויה להועיל אפילו יותר מאשר משחת שיניים רגילה.

מרווה סגולות להרגעה וסיוע בהירדמות

כפי שאוזכר, יש לחליטת מרווה סגולות מרגיעות. יש ביכולתו של צמח זה להשרות שלווה על הגוף, לסייע נגד דיכאון, להעלות מצב רוח ועוד. קשיי הרדמות קורים פעמים רבות בעקבות סטרס, התעסקות באי-הרדמות, תסכול ועוד. לכן, חליטת מרווה לפני השינה עשויות לסייע לשינה מהירה יותר בעזרת השריית רוגע ושלווה על הגוף.

טיפים לגידול מרווה בבית

לא כולם בנויים ו/או מעוניינים לגדל צמחי מרפא בבית. הדרך הפשוטה ביותר לצרוך אותם היא פשוט לקנות אותם בסופר. אז עבור מי שכן מעוניין לגדל, אספנו עבורכם מספר טיפים:

  • מזג אוויר – צמח המרווה אוהב מאוד מזג אוויר יבש, לכן אם יש לכם אפשרות לגדל אותו בתנאים כאלה, מומלץ. אך אם תנאי הגידול מחייבים לחות, ככל הנראה הצמח שלכם יהיה עונתי בלבד.
  • אורגניות – יש לוודא לפני השתילה כי הצמח גדל בתנאים אורגניים, ללא התערבות של כימיקלים שמטרתם לביית אותו.
  • שמש – צמח המרווה צריך הרבה אור שמש כדי לגדול בצורה בריאה ומירבית. תדעו שהצמח שלכם בריא אם הוא נמוך יחסית ועליו צפופים.
  • עציץ – דווקא לא מומלץ למהר ולשתול אותו באדמה עם צמחים נוספים, כאשר הוא בעציץ הוא יכול לקבל כמות מים מדויקת יותר, כיוון שהוא גדל טוב בסביבה יבשה יחסית, ואם הוא יהיה סמוך לצמח שדורש הרבה מים בסביבתו תהיה רטובה יותר. בנוסף, עציץ מאפשר ניידות חיונית – למשל ניתן להעביר אותו לאזור יותר שמשי.

לסיכום, מרווה זכתה בצדק, למעמד של תרופת פלא ברחבי הים התיכון והמזרח התיכון – יש לצמחי מרווה סגולות רפואיות ובריאותיות. היא מועילה לאינספור מצבים רפואיים, כולל פצעים וכיבים בעור, אך יש להשתמש בה בתבונה ולהימנע ממנה, אם אתם נמצאים במצב רפואי שאינו מאפשר לכם שימוש בה. כמו כן, ישנם מצבים נוספים בהם תרופות סבתא יכולות לסייע, כדוגמת מצבים בהם נדרשות תרופות סבתא לכאבי ראש.

מגזין תרופות סבתא - סבטבע
מגזין תרופות סבתא - סבטבע

תרופות סבתא של הטבע הן חזקות לפחות כמו התרופות שקונים בבית מרקחת. המגזין הגדול והמקצועי ביותר שיש בנושא תרופות סבתא בישראל נבנה ונכתב עם המון תשוקה ומסירות לציבור בישראל ועל מנת לרכז במקום אחד את כל הידע הכל כך חשוב שיש אצל סבתות בישראל בנוגע לטיפולים טבעיים

יעניין אותך גם: