חיפוש

אשלגן: למה הוא חשוב? ומה קורה במצב של חוסר ועודף שלו בגוף?

תוכן עניינים

אשלגן (פוטסיום) חשוב לתפקודים רבים בתהליך חילוף החומרים בתאים, ובעיקר בפעולתם הסדירה של תאי שריר ועצב. מאזן האשלגן נקבע על פי כמותו הנספגת מהמזון, ועל פי הפרשתו בשתן, כיוון שרק מעט ממנו מופרש בצואה. כפי שניתן להבין, מדובר באחד המינרלים החשובים ביותר לתפקוד תקין של גוף האדם. יחד עם זאת, לפעמים ריכוז האשלגן בגוף יוצא מאיזון ואז אתם עלולים לסבול מחוסר או עודף שלו בגוף.

מה קורה במקרה של חוסר אשלגן בגוף?

מה קורה במקרה של עודף אשלגן בגוף?

מה הדבר המומלץ לעשות במקרה של חוסר אשלגן בגוף?

 

צריכת אשלגן: איך היא משפיעה על הגוף?

האשלגן הוא מינרל הכרחי לתפקוד תקין של תאי, רקמות ואיברי הגוף, ויש לו תפקיד בהולכה חשוב בהולכה עצבית, התכווצות שרירים ועיכול תקין. כמו כן, האשלגן הכרחי לתפקוד הלב ושומר על מאזן הנוזלים בגוף. ישנם כמה דברים שחשוב לדעת על אשלגן:

  • השפעה סותרת לנתרן: האשלגן מתחרה איתו על אותם מקומות בגוף ולכן צריכה תקינה של אשלגן תצמצם את נזקי הנתרן בגוף כדוגמת יתר לחץ דם.
  • מחקרים מוכיחים כי צריכת אשלגן באמצעות תזונה נכונה מצמצמת את הסיכויים לשבץ מוחי.
  • צריכה תקינה של אשלגן משפיעה על בריאות העצם, לרבות אצל נשים מבוגרות.

 

כמה אשלגן (פוטסיום) מומלץ לצרוך ביום?

צריכה יומית מומלצת של אשלגן משתנה לפי הגיל. יחד עם זאת, חשוב לדעת את הדברים הבאים:

  • עודף אשלגן עלול להוביל לנזקים ולכן חשוב להתייעץ עם רופא לפני שנוטלים תרופה.
  • צריכת יתר של נתרן יכולה להפחית את ספיגתו של האשלגן בגוף, ואז צריך לצרוך כמות גדולה יותר ממנו כדי להגן על הגוף ולהגן עליו מפני נזקי הנתרן הנמצא בכמויות גדולות במלח, מזונות מומלחים אחרים ומזונות מעובדים. 

 

למה גוף האדם צריך אשלגן?

האשלגן משתתף בתהליכים חשובים בגוף האדם כדוגמת וויסות ואיזון נוזלים ושליטה על פעילות חשמלית של הלב והשרירים. כמו כן, האשלגן גם תומך בפעילות של מגנזיום, החשובה ללב וגם בספיגת סידן ולכן יש לו חלק חשוב בשמירה על צפיפות ובריאות העצם, השיניים ועוד.

האשלגן נכלל בין שבעת האלקטרוליטים הקיימים בגוף האדם. כאשר הוא נמס במים, הוא מייצר יונים חיוביים, וזה מאפשר לו להוליך חשמל בתוך הגוף במטרה להניע תהליכים חשובים רבים.

את רוב האשלגן אנו צורכים באמצעות תזונה או תוספי אשלגן.

פעולה מאוזנת של שני המינרלים יותרת איזון במעבר רכיבי מזון חשובים מבחוץ לתוך התא ולהיפך.

 

חוסר אשלגן בדם – למה הוא גורם? 

לרמת אשלגן נמוכה יש סיבות רבות אך בדרך כלל היא נובעת כתוצאה מהקאות, שלשולים ועוד. חוסר אשלגן בדם נקרא גם היפוקלמיה. להלן הדברים להם יכול לגרום אשלגן:

  • תחושות עייפות וחולשה
  • התכווצויות שרירים ושיבוש פעילותם
  • האטה בפעילות המעיים
  • הפרעות בקצב הלב עד כדי מצב של דום לב
  • שיבוש פעילות מערכת העצבים

במקרה של מחסור באשלגן, אין תרופות סבתא שיכולות לעזור כדוגמת תרופות סבתא לצינון.

עודף אשלגן בדם – למה הוא גורם?

כולנו צריכים אשלגן כדי לשרוד כיוון שהוא אחראי על הרבה דברים כמו פעילות השרירים, כולל את אלו השולטים בקצב הלב והנשימה שלנו. אשלגן מגיע מהמזון שלנו, והגוף משתמש באשלגן כשהוא צריך. באופן כללי, תפקיד הכליות הוא להסיר את עודפי האשלגן מהדם שלנו, אך כאשר יש מחלת כליות, ואין אפשרות להסיר את עודפי האשלגן בצורה יעילה, ייתכן כי יהיה לנו עודף אשלגן בדם. מצב זה יכול להיות מסוכן ולגרום להתקף לב. חשוב לדעת כי מצב של עודף אשלגן עשוי להעיד על מחלת כליות.

עודף אשלגן בדם נקרא גם היפרקלמיה, אך אנשים רבים לא חשים בו בהתחלה. מצב זה יכול לגרום לתופעות הבאות:

  • תחושות לחץ, כאב, לחיצות בחזה או בזרועות
  • חולשת שרירים
  • בחילות, הקאות, כאבי בטן ושלשולים.
  • פגיעה בפעילות שרירי הלב או הפרעות בקצב הלב.
  • קוצר נשימה
  • סחרחורות

ראוי לציין כי עודף אשלגן יכול להיגרם עקב נטילת תרופות מסוימות או בגלל בעיה בתפקוד הכליות, שהן האיבר האחראי על הפרשת עודפי אשלגן מהגוף.  

 

מזונות עשירים באשלגן

הטיפול הנפוץ ביותר במקרים של עודף או חוסר אשלגן הוא טיפול תזונתי, וזה לרוב מה שמתבצע לפחות בשלבים הקלים יחסית של התופעה. לסובלים מחוסר אשלגן, מומלץ להגביר את צריכת המזונות האלו:

 

  • ירקות ופירות טריים (מומלץ לצרוך בצורתם הטבעית או לבשל אותם ולהשתמש במי הבישול)
  • פירות יבשים: משמש, תמר ושזיף.
  • קטניות: שעועית לבנה, פולי סויה, עדשים ואזוקי.
  • מוצרי חלב
  • דגים
  • בשר טרי
  • עשבי תיבול
  • אבוקדו: מכיל כמות גדולה במיוחד של אשלגן
  • תפוח אדמה: מבושל, מטוגן או אפוי
  • קקאו ושוקולד: בעלי ריכוז אשלגן גבוה ומינרלים נוספים
  • אגוזים: פיסטוק, אגוזי לוז, שקדים וצנוברים, גרעיני חמנייה וגרעיני דלעת.
  • תרד: קפוא, טרי, או מבושל
  • מי קוקוס: כולל מקופסאות שימורים
  • דלורית
  • סלק
  • רימון
  • בננה: טרייה או מיובשת

לסובלים מעודף אשלגן מומלץ להימנע מצריכה של המזונות הבאים, בהתאם לרמת החומרה של התופעה.

 

לסיכום, האשלגן הוא אחד המינרלים החשובים ביותר לגוף האדם. במקרה של חוסר באשלגן, מומלץ בעיקר לצרוך אותו באמצעות התזונה, אשר תמיד מהווה את הפתרון הראשוני והמומלץ ביותר. במקרים אחרים, אם בדיקת הדם מצביעה על חוסר באשלגן למרות שאתם צורכים מזונות עשירים באשלגן, מומלץ להתייעץ עם רופא או איש מקצוע. מקרה של עודף אשלגן גם נחשב למסוכן, חשוב להבין מה הגורם לה ולהתייעץ עם רופא או איש מקצוע. ראוי לציין, כי במקרה של עודף או חוסר אשלגן, צריך להקפיד על ערנות ותזונה בריאה, וכמו שכבר אמרנו קודם לכן, אין אפשרות לתרופות סבתא כדוגמת תרופות סבתא לשיעול.

 

מגזין תרופות סבתא - סבטבע
מגזין תרופות סבתא - סבטבע

תרופות סבתא של הטבע הן חזקות לפחות כמו התרופות שקונים בבית מרקחת. המגזין הגדול והמקצועי ביותר שיש בנושא תרופות סבתא בישראל נבנה ונכתב עם המון תשוקה ומסירות לציבור בישראל ועל מנת לרכז במקום אחד את כל הידע הכל כך חשוב שיש אצל סבתות בישראל בנוגע לטיפולים טבעיים

יעניין אותך גם: